بلاگ

مهمترین فرصت‌‌های چند سال آینده صنعت نفت ایران

آینده مهندسی نفت

مقدار ذخایر قابل برداشت هیدروکربور ایران چیزی بیش از ١۶٠ میلیارد بشکه هست (در مقدار این عدد مطمئن نیستم)؛ به عبارتی جزو ثروتمندترین کشورهای دنیا از لحاظ منابع نفت و گاز هستیم!

اما مشکل اینجاست که ایران برای استخراج این حجم از ذخایر، نه فرصتش را داره و نه تکنولوژی و نه بازار صادرات و نه …

مهم‌ترین بحران چند سال آینده صنعت نفت ایران کمبود نیروی انسانی متخصص است. دیگه کسی تمایلی برای ادامه تحصیل در رشته نفت را نداره. افرادی هم که در صنعت هستند، یا بی‌انگیزه‌اند و یا در حال فرار از این رشته و شغل!

جهان وارد مرحله گذار انرژی شده. به عبارتی کشورهای طراز اول دنیا مدام دارند حرف از انرژی‌های پاک، محیط زیست، تغییرات اقلیمی و کربن-صفر می‌زنند. واضح هم هست دیگه. اون‌ها همیشه از چیزهایی حرف می‌زنند که به نفعشون هست!

فارغ از اینها یک سوال مهم وجود داره:

آیا در آینده (مثلاً سال ۲۰۵۰) ذخایر نفتی ایران جزو دارایی‌های کم ارزش حساب میشن یا با ارزش؟

اگرچه به نظر می‌رسد که با گرایش هرچه بیشتر جامعه جهانی به سمت انرژی‌های پاک، دوران رونق صنعت نفت جهان رو به پایان است اما نوآوری‌های دنیای مدرن به شرکت‌های نفتی کمک می‌کند که همچنان هزینه‌های خود را کاهش دهند تا بتوانند با انرژی‌های پاک رقابت کنند.

دیجیتالی شدن صنعت نفت می‌تواند تأثیراتی فراتر از صرفه‌جویی در هزینه‌ها و افزایش درآمدها داشته باشد. ما شاهد پیشرفت‌های بزرگی در استفاده از فناوری‌های مرتبط با تحلیل داده‌ها در صنعت نفت بوده‌ایم.

برخی از شرکت های بزرگ نفتی اکنون از سامانه‌های پایش و نظارت از راه دور و پهپادهای پیشرفته برای رصد کردن خطوط لوله انتقال نفت و فرآورده‌های نفتی استفاده می‌کنند.

فناوری موسوم به دیجیتال تویینز (digital twins) با فراهم کردن شبیه‌سازی‌های سه‌بعدی این امکان را به مهندسان نفت می‌دهد که حتی زمانی که به دکل‌های نفتی دسترسی ندارند، از راه دور آنها را کنترل کنند.

صنعت نفت ایران نیاز شدیدی به تکنولوژی داره. آیا سرمایه گذاری میشه؟

در انتها این نکته را اضافه کنم که کار کردن در صنعت نفت همیشه و همه جای دنیا همراه با اما و اگر بوده. بنابراین کسی که داره در این صنعت کار میکنه همیشه خودش را با عدم قطعیت‌ها و ابهام‌ها وفق میده.

این را هم یادت باشه که هیچ وقت نمیشه یک صنعت را به طور کامل به افراد بی‌سواد سپرد. تو یه چیزی بلد باش، دیر یا زود کار برات پیدا میشه. اگر با همین فرمون جلو بریم، خیلی زود علاوه بر قحطی تو چیزهای مختلفی که داریم، در نیروی انسانی متخصص و با تجربه در نفت هم قحطی میشه! و جبرانش هم به این راحتی‌ها نیست.

دیدگاهتان را بنویسید