بلاگ

انقلاب داده چه تأثیری بر صنعت نفت می‌گذارد؟

انقلاب داده در صنعت نفت

امروزه بیش از هر زمان دیگری نیاز داریم تا روندهای آینده صنعت نفت را درک کنیم. در طول تاریخ صنعت نفت، فناوری و نوآوری سهم بسزایی را در گسترش صنعت نفت و افزایش ذخایر داشته‌اند. در سال‌های آینده، با کاهش ذخایر متعارف جهان، شرکت‌های انرژی به ناچار مجبور خواهند شد برای کشف و تولید هیدروکربن‌ها به مناطق چالش برانگیزتر و دورافتاده تر حرکت کنند. بنابراین، نقش نوآوری و به طور خاص‌تر، فناوری‌های داده محور به احتمال زیاد به کلید شکل‌گیری آینده بخش نفت و گاز تبدیل خواهند شد.

در حقیقت، فرصت‌های زیادی برای شرکت‌های نفت و گاز وجود دارد که از Big Data استفاده کنند تا نفت و گاز بیشتری از مخازن هیدروکربن استخراج کنند، هزینه‌های عملیاتی را کاهش دهند، سرعت و صحت تصمیمات سرمایه‌گذاری را افزایش دهند و ضمن کاهش ریسک‌های زیست محیطی، سلامت و ایمنی را بهبود بخشند.

پیشرفت‌های فناوری، مانند افزایش استفاده از پلتفرم‌های مبتنی بر وب (Web-based platforms) و فناوری‌های مهم جمع‌آوری داده (Data-acquisition technologies) از قبیل سنسورها، امکان تولید مقدار حیرت انگیز داده را فراهم کرده است که غالباً در صنعت به طور موثر از آن ها استفاده نمی‌شود.

یکی از اصلی‌ترین قابلیت‌های فناوری‌های داده محور، توانایی آن در تبدیل داده‌های بزرگ (Big Data) به داده‌های “هوشمند” (Smart Data) است. فناوری‌های جدید مانند یادگیری عمیق، محاسبات شناختی (cognitive computing) و واقعیت افزوده و مجازی (augmented and virtual reality) مجموعه‌ای از ابزارها و تکنیک‌ها را برای ادغام انواع مختلف داده، شناسایی الگوهای پنهان و استخراج اطلاعات مفید فراهم می‌کنند.

از این اطلاعات برای پیش‌بینی روندهای آینده، پیش‌بینی رفتارها و پاسخ به سؤالاتی که پاسخ دادن به انها اغلب از طریق مدل‌های معمولی دشوار یا حتی غیرممکن است استفاده می‌شود.

اتوماسیون، که از تجزیه و تحلیل بیگ دیتا (Big Data analytics) گرفته شده است، گامی بزرگ در جهت پیشرفت علوم داده در آینده نزدیک است. این تحول دارای مزایای دیگری همچون بهبود بهره وری عملیاتی، کاهش هزینه‌های عملیاتی و افزایش سرعت است.

نیاز به اتوماسیون فرایندهای تجاری با هدف بهبود کارایی، محرک اصلی برای افزایش پذیرش علوم داده در صنعت نفت خواهد بود. پتانسیل قابل توجهی برای اتوماسیون وجود دارد زیرا می‌تواند به عنوان یک اهرم کمکی برای عملیات‌های روزانه باشد. مواردی که اتوماسیون در صنعت نفت کاربرد دارد:

  • شناسایی اهداف جدید چاه برای حفر چاه
  • بهبود راندمان حفاری
  • بهینه‌سازی سیستم‌های فرازآوری مصنوعی
  • نظارت بر خطوط لوله خشکی و دریایی و سایر تجهیزات 

مدرن‌سازی فرایندهای داخلی با اتوماسیون، در کنار دسترسی بهتر به اطلاعات مربوط به عملیات و نگهداری (operations and maintenance) ، به صنعت نفت کمک می‌کند تا ضمن افزایش بازدهی سرمایه، تولید را نیز افزایش دهد.

پیش‌بینی می‌شود به زودی تجهیزات اتوماسیون بیشتری در تمام مراحل زنجیره ارزش نفت و گاز وجود داشته باشد. این تحول منجر به منسوخ شدن بسیاری از مشاغل فعلی خواهد شد. با این حال، این تحولات همچنین شغل‌های جدید بسیار زیادی را ایجاد خواهد کرد که سازمان‌ها باید آنها را پر کنند.

انقلاب داده در صنعت نفت

بنابراین، به متخصصان جوان در صنعت نفت پیشنهاد می‌شود که در کنار سایر مهارت‌ها، مجموعه مهارت‌های داده‌ای (Data-science skill set) خود را تقویت کنند. این امر به آنها امکان می دهد تصمیمات بهتر و سریع‌تری بگیرند، انتخاب‌های شغلی خود را گسترش دهند و در نهایت کارایی عملیاتی شرکت مربوطه را بهبود ببخشند.

جدیدترین گزارش Global Energy Talent Index تأیید می‌کند که کاهش استخدام فارغ‌التحصیلان در دوره رکود صنعت نفت منجر به کمبود نیروی کار ماهر برای این بخش شده است که پیش‌بینی می‌شود طی چند سال آینده بدتر شود.

از این رو، بدون وجود نیروهای متخصص در موقعیت‌های مورد نیاز، اکنون ضروری شده است که صنعت انرژی مجدداً در عملکرد خود تجدید نظر کند و از تکنیک‌های تحلیل داده و ابزارهای اتوماسیون استفاده کند.

نویسنده مقاله: آقای Vural Sander Suicmez از شرکت QRI

 

پیشنهاد برای مطالعه: بهترین دوران برای ورود مهندسان نفت هیبریدی به صنعت نفت + ارسال فایل خصوصی

پیشنهاد برای مطالعه: داده؛ نفت عصر جدید + دانلود جزوه ۸۷ صفحه‌ای آموزش زبان برنامه‌نویسی پایتون

پیشنهاد برای مطالعه: تغییرات عظیمی در صنعت انرژی در حال رخ دادن است!

دیدگاهتان را بنویسید