بلاگ

گزینه‌های جایگزین سربازی عادی برای فارغ‌التحصیلان مهندسی نفت چیست؟

امریه شرکت نفت

در این پست قصد دارم به یکی از سوالات پر تکرار و بسیار مهم شما در مورد سربازی پاسخ بدهم. قطعا همه شما همواره به این فکر هستید که به نحوی سربازی در پادگان را بپیچونید و درد آن دو سال را کمتر کنید. بیایید با هم ببینیم چه گزینه‌هایی برای یک فارغ‌التحصیل مهندسی نفت وجود دارد که بتواند از رفتن به پادگان فرار کند!

در ابتدا این را هم بگویم که من دو سال سربازی را از سال‌های ۱۳۹۶ تا ۱۳۹۸ به عنوان نیروی امریه در وزارت نفت گذراندم و اطلاعات پیش رو حاصل تجربه دوستان نفتی است.

 

۱) امریه وزارت نفت

از اول تا دهم ماه‌های زوج امکان ثبت نام در سایت امریه وزارت نفت وجود دارد (https://eservice.mop.ir/mios).

پژوهشگاه صنعت نفت یک سری شرایط خاص دارد (حداقل معدل ۱۷ از بین فارغ‌التحصیلان دانشگاه‌های گروه الف و فقط در مقطع کارشناسی ارشد و دکتری، بومی استان تهران، خانواده ایثارگر، تأهل و …).

شرایط عمومی برای پذیرش در شرکت‌های تابعه وزارت نفت (شرکت ملی نفت ایران، شرکت ملی گاز ایران، شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران، شرکت ملی پالایش و پخش فراورده‌های نفتی ایران و …) را می‌توانید از همان لینک بالا مشاهده کنید.

این پروسه حدود ۶ ماه طول می‌کشد.

خود نفر نیز می‌تواند جایابی کند که مستلزم پیگیری خود شخص است.

زمانی که دفاع می‌کنید، یک گواهی موقت فراغت از تحصیل با ذکر معدل و رشته و گرایش به شما داده می‌شود که در زمان ثبت نام در سایت امریه وزارت نفت مورد نیاز است. این گواهی همان برگه‌ای است که شما به نظام وظیفه تحویل می‌دهید تا معافیت تحصیلی شما قطع شود و برای شروع سربازی آماده شوید.

فرض کنید شما در تاریخ ۹ اسفند ۱۴۰۲ در سایت امریه وزارت نفت ثبت نام می‌کنید و در تاریخ ۱۵ اسفند (معمولاً تا ۲۲ ام همان ماه نتایج اعلام می‌شود) جواب‌ها اعلام می‌شود و پذیرفته شده‌اید. بعد از قبولی، چند روز بعد خودشان به شما ایمیل می‌فرستند و توضیحات را خدمت شما عرض می‌کنند.

حدود ۶ ماه بعد (مثلا ۱ شهریور ۱۴۰۳) اعزام می‌شوید به دوره آموزشی در پادگان ۰۱ یا ۰۲ تهران و یا کازرون (بستگی به محل زندگی شما).

پس از اتمام دوران ۲ ماهه آموزشی یک برگه‌ای از طرف پادگان به شما داده می‌شود که باید آن را به ستاد ارتش در لویزان ببرید. از آنجا هم یک برگه معرفی برای وزارت می‌زنند که باید تحویل آقای سلیمانی در مرکزی پنجم بدهید. ایشان هم به شما می‌گوید که مثلا یک هفته دیگر خودتان را به اداره‌ای که برای امریه جایابی شده‌اید معرفی کنید.

هسته گزینش: این مرحله، آخرین مرحله است و با مطالعه یک سری از جزوات به راحتی می‌توانید از عهده مصاحبه عقیدتی-سیاسی بر بیایید.

* بچه‌های امریه جدیدا می‌توانند کسری ایثارگری و بسیجی را هم اعمال کنند.

 

۲) امریه قرارگاه خاتم‌الأنبیاء

فرایند درخواست امریه از قرارگاه خاتم:

اول به پلیس + ۱۰ مراجعه می‌کنید و برگه سبز اعزام به همراه یک کد دریافت می‌کنید. سپس در سایت قرارگاه خاتم (https://sarbaz.khatam.com/) درخواست می‌دهید و آنجا این کد را وارد می‌کنید. اگر قبول شوید، به آموزشی می‌روید. در حین آموزشی از طرف منابع انسانی قرارگاه نامه می‌دهند که کدام شرکت افتاده‌اید (آنهایی که از قبل با شرکت خاصی صحبت نکرده باشند به صورت تصادفی هر جا که نیاز باشد می‌افتند که این کار توصیه نمی‌شود. بهتر است خودتان از قبل با شرکت مورد نظرتان صحبت کنید).

بعد از آموزشی به همراه مدارک به محل امریه مراجعه می‌کنید و شروع به خدمت.

یک گروه تلگرام مخصوص سربازان قرارگاه نیز وجود دارد: https://t.me/SarbazanKhatam

ممکن است یک نفر در شرکت پتروگوهر فراساحل کیش امریه بگیرد و روی دکل سپهر ۱ شروع به کار کند.

امریه‌های قرارگاه خاتم عمدتاً به صورت ۲۲ روز کار و ۸ روز مرخصی است. امکان اخذ کسری مربوط به بسیج (تا سقف ۶ ماه) و تأهل و فرزند نیز وجود دارد.

 

۳) پروژه بنیاد ملی نخبگان (طرح صیاد شیرازی یا طرح جایگزین خدمت)

به سایت بنیاد نخبگان مراجعه و جدول امتیازبندی‌ها (معدل، مقالات، چاپ کتاب، فعالیت‌های فرهنگی و علمی، ثبت اختراع و …) را مشاهده کنید. عموما این جدول هر چند وقت یک بار آپدیت می‌شود و هر سال هم سخت‌تر می‌شود. حال باید امتیاز خود را محاسبه کنید. ممکن است سخت‌گیرانه امتیاز بدهند.

اگر امتیاز شما بالاتر از حداقل امتیاز مورد نیاز آن‌ها بود در این طرح شرکت کنید. احتمال رد شدن نفراتی که امتیازشان کمتر از حداقل امتیاز است زیاد می‌باشد.

بعد از ثبت نام در سامانه سینا، اطلاعات و مدارک خود را بارگذاری می‌کنید. اگر ادعا کرده‌اید که مقاله دارید، باید گواهی پذیریش مقاله را آپلود کنید و … (این نکته بسیار مهم است!).

مثلاً ۱۰ تا ۲۰ روز بعد از ثبت نام و بارگذاری اطلاعات، در صورتی که صلاحیت شما احراز شود، شما را به نزدیک‌ترین مرکز بنیاد نخبگان ارجاع می‌دهند. در آنجا نیز باید اصل تمام مدارکی که در سایت آپلود کرده‌اید را ارائه بدهید. حال کارگروهی تشکیل می‌شود و رای نهایی در خصوص احراز نخبگی شما صادر می‌شود.

بعد از اینکه نخبگی شما احراز شد، باید دوران آموزشی را سپری کنید. برای مثال نخبگی شما در مردادماه احراز می‌شود. سپس به دفاتر پلیس +۱۰ مراجعه می‌کنید و برگ سبز اعزام دریافت می‌کنید. در آنجا لیست سربازان نخبه وظیفه با سربازان عادی جدا شده است. دوران آموزشی برای نخبگان حدود یک ماه است. شرایط نیز بسیار راحت است.

برای تخصیص سازمان جهت انجام پروژه، می‌توانید مثلا وزارت نفت (پژوهشگاه صنعت نفت) را انتخاب کنید. یا مثلا می‌توانید با برخی از دانشگاه‌ها پروژه بردارید. نامه شما برای وزارت نفت زده می‌شود و از آنجا ارجاع داده می‌شوید به پژوهشگاه صنعت نفت. ممکن است مصاحبه‌ای نیز در این قسمت داشته باشید. در آنجا برای شما موصوع تعریف می‌شود و باید پروپوزال بنویسید. سپس پروپوزال باید به تایید داعا (دانشگاه و پژوهشگاه عالی دفاع ملی و تحقیقات راهبردی) نیز برسد. پس از تایید باید منتظر شروع به کار باشید. گزینش عقیدتی و طب کار نیز در پیش دارید. برای مثال ممکن است از آبان تا آذر به مدت یک ماه دوران آموزشی بوده باشید و تا خرداد سال بعد منتظر همین بحث گزینش بمانید!! بنابراین قطعیتی در این مورد وجود ندارد و به شانس شما بستگی دارد.

وقتی گزینش نیز انجام شد، می‌توانید برگردید پژوهشگاه و شروع به کار کنید.

طول دوران نخبگی ۱۲ تا ۲۴ ماه است. اما تمام مراحل احراز نخبگی و گزینش و … ممکن است طولانی شود و عملاً بازه نخبگی با امریه تقریبا یکسان شود. بهتر است که در طی مسیر خیلی پیگیر باشید.

در نخبگی باید برای همه مراحل پیگیری کنید. مراحلی همچون گزینش و تایید پروپوزال و ….

در حین پروژه نخبگی می‌توانید نامه عدم منع استخدام دریافت کنید و بدون داشتن کارت پایان خدمت در شرکت‌ها مشغول به کار شوید. حتی امکان شرکت در آزمون‌های استخدامی را نیز دارید.

امکان استفاده از تسهیلات بنیاد مثل وام مسکن نیز وجود دارد.

شما باید گزارش‌های ۳۰ درصد، ۶۰ درصد و ۱۰۰ درصد تحویل بدهید. مثلا ممکن است بعد از ۱۴ ماه پروژه شما به اتمام برسد، حال باید یک چیزی مانند پایان نامه نیز تحویل بدهید. برخی جاها از شما مقاله نیز می‌خواهند. به این مورد خیلی دقت کنید و از آنها در این مورد سوال بپرسید.

مزیت اصلی دوره نخبگی، امکان غیر حضوری بودن آن است.

امکان اخذ پروژه نخبگی برای دانشجویان دکترا بسیار عالی است. دانشجویان ارشد نیز نباید بگذارند بعد از فارغ‌التحصیلی به فکر نخبگی باشند، بهتر است از همان ابتدای ارشد به فکر جمع‌آوری رزومه و کسب شرایط لازم باشید.

 

۴) پروژه کسر از خدمت

مثلا ممکن است که شما یک پروژه کسر از خدمت از دانشگاه مالک اشتر که وابسته به وزارت دفاع است بگیرید. کسر از خدمت عموما برای رشته‌هایی هستند که کاربرد نظامی دارند؛ مثل رشته‌های برق، کامپیوتر، متالوژی، هوافضا، فیزیک و تعداد محدودی مهندسی شیمی.

بنابراین اگر یکی از مقاطع را مهندسی شیمی بوده‌اید می‌توانید پروژه بین رشته‌ای و واضحا غیر نفت و گاز تعریف کنید.

روش کار به این صورت است که خودتان با در دست داشتن رزومه و کمی سماجت به موسسات (مثلا موسسه تحقیقاتی ودجا یا سپانیر) مراجعه کنید و آنها را متقاعد کنید که در انجام پروژه‌های تحقیقاتی‌شان مشارکت داشته باشید.

در عوض انجام پروژه و حصول نتیجه مطلوب، به شما چند ماه کسر خدمت تعلق می‌گیرد (حداقل ۶ ماه).

حداکثر می‌توان دو پروژه گرفت و پروژه‌ها باید غیر همزمان باشند یعنی صرفا با خاتمه پروژه اول می‌توانید برای پروژه دوم اقدام کنید.

ارگان‌های نظامی مثل ارتش، سپاه، وزارت دفاع و ستاد مشترک نیروهای مسلح همگی پروژه کسر خدمت دارند. اما می‌توان گفت بیشترین پروژه‌ها برای موسسات تحقیقاتی وابسته به وزارت دفاع هستند.

حال سوال اینجاست که بر فرض من دو پروژه انجام دادم و ۱۸ ماه کسر خدمت گرفتم، الباقی سربازی را باید چکار کنم؟ ما بقی خدمت را می‌توانید در همان موسسه سپری کنید.

 

۵) امریه در شرکت‌های دانش بنیان

مثلا ممکن است شما بتوانید در یک شرکت دانش بنیان که در زمینه تولید افزایه‌های نوین کنترل هرزروی سیال حفاری فعال است امریه بگیرید.

شرکت‌های دانش بنیان زیر نظر معاونت ریاست جهوری هستند و در سال حدود ۲ نفر می‌توانند امریه جذب کنند.

برای اطلاع از شرایط امریه در شرکت‌های دانش بنیان به سایت امریه شرکت‌های دانش بنیان مراجعه کنید.

باید ابتدا چندین ماه در آن شرکت کار کنید و برای شما بیمه رد شود تا در اولویت پذیرش قرار بگیرید.

ثبت نام در سایت https://prs.daneshbonyan.ir/

پس از ثبت نام و وارد کردن تمامی مدارک لازم یک وبیناری برگزار می‌شود که تمامی توضیحات گفته می‌شود.

پس از اتمام دوره سربازی، قطعا در همان شرکت دانش بنیان جذب خواهید شد.

 

لطفا هر گونه توضیحات اضافه و یا اصلاحات مورد نیاز را کامنت کنید تا در متن اصلی اعمال کنم.

دیدگاهتان را بنویسید