بلاگ

اوضاع بازار کار مهندسی نفت چطوره؟ چطوری یک شغل مرتبط پیدا کنم؟

این روزها به دفعات از من سوال پرسیده میشه که درسم تمام شده و الآن بیکارم. چطوری میتونم در صنعت نفت یک شغل مرتبط با رشته ام پیدا کنم؟ 

در ادامه یک راهنمای کامل برای کاریابی در رشته مهندسی نفت نوشته ام.

هر چیزی که در ادامه می‌نویسم طبق مشاهداتم در اطرافیانم است. منظورم از اطرافیان، دوستان، همکلاسی‌ها و هم‌دانشگاهی‌هایم در دانشگاه‌های تهران، صنعت نفت، شریف و امیرکبیر هست. بنابراین من کاری ندارم که اوضاع برای بقیه چطوره و صدالبته که اطلاعی هم ندارم!

از بین ورودی‌های ۹۳ ارشد دانشگاه نفت، فکر می‌کنم همه‌مون الآن سر کار هستیم. همه دوستان بلافاصله یا ممکنه چند ماه بعد از امریه کار پیدا کردند. موقعیت‌های کاری هم زیاد هست و حتی الآن هم که سر کارم بعضی اوقات دوستانم پیام می‌زنند که شرکتمان نیرو می‌خواهد آیا نمیایی اینور؟!

پس کار هست و اوضاع کاری نفت چندان هم بد نیست.

ولی …

ولی دو نکته مهم در این بین وجود داره:

نکته اول

شرکت ها معمولاً در عموم آگهی استخدامی نمی زنند. اکثر شرکت‌ها نیروهایشان را با معرفی جذب می‌کنند. فرضاً شرکت x نیروی مهندسی مخزن نیاز داره. میاد چکار میکنه؟ به همکاران اعلام میکنه که اگر کسی را مناسب این پوزیشن میشناسید معرفی کنید. و اینجاست که اهمیت شکبه‌سازی مشخص میشه! افراد معرفی شده به مصاحبه دعوت شده و در صورت داشتن صلاحیت، جذب می‌شوند.

نکته دوم:

بحث حقوق هم خیلی مهمه. بعضی از شرکت‌ها با هدف برده‌داری تأسیس شده‌اند. یکی از دوستانم در یکی از شرکت‌های تهران داره کار میکنه با حقوق ماهی ۲.۵ میلیون (اسفند ۱۳۹۸). تازه باید پول غذایش را هم خودش بدهد. تا آنجایی که خبر دارم حقوق نیروهایی مثل من که تازه جذب شده‌اند از حدود ۳ تا ۳.۵ میلیون در آفیس تهران شروع میشه و به ۵ یا ۶ میلیون در مناطق عملیاتی اهواز میرسه (اسفند ۱۳۹۸). البته حقوق‌ها متغیر هست ولی این چیزی که گفتم یک بازه مناسبی از دریافتی‌های دوستانم است.

شاید شما بگویید که اگر قرار باشه ماهی ۳ تومن حقوق بگیرم پس میرم اسنپ کار می‌کنم! تصمیم با خودتان است.

تذکر: بین معرفی و پارتی بازی تمایز قائل بشید. یک موقع هست که فرماندار یا نماینده شهرتون میاد شما را صرفاً به خاطر عرض ارادت یا آشنائیتی که باهاش داشتید به یک شرکتی توصیه میکنه، یک موقع هم هست که شما برای یک نفر متخصص یک مدت خوب کار کردید و حالا طرف تصمیم میگیره که بنا به شایستگی‌ای که قبلا از خودتون نشون دادید شما رو به یک شرکت معرفی کنه. مورد اول پارتی بازی هست و مورد دوم معرفی.

حالا شاید اعتراض کنید که ما که معرف یا پارتی نداریم چکار کنیم؟ جوابش واضحه. باید تا میتونید شبکه‌سازی انجام بدید. با بهترین‌ها همکاری‌های علمی داشته باشید (هرچند رایگان) و تمام تلاشتون رو کنید که در دانشگاه‌های خوب درس بخونید. تنها فایده دانشگاه‌های برتر اینه که به خوبی میتونید لینک بزنید و با افراد زیادی آشنا بشید.

پیشنهاد برای مطالعه: آموزش شبکه‌سازی تخصصی از طریق سایت لینکدین

تا اینجا نتیجه می‌گیرم که در اوضاع فعلی ایران اول از همه باید به خوبی شبکه‌سازی انجام بدید. در مرحله دوم نه معدل مهمه و نه مقاله! بلکه مهارت کدنویسی یا نرم‌افزاری شما مهمه. این مهمه که تسلط شما به مفاهیم چقدره و تا چه میزان حرف برای گفتن دارید. دوران اینکه چهار تا سرتیفیکیت ببرید بندازید جلوی طرف و بگید من غول همه چیزم تمام شده. حتی اصلا مهم نیست که شما رتبه ۱ فلان دانشگاه دولتی یا آزاد درجه دو و سه و غیره هستید. خواهشاً با واقعیت‌ها کنار بیایید و خودتون رو گول نزنید.

پیشنهاد برای مطالعه: آیا برای ورود به بازار کار مهندسی نفت باید کدنویسی بلد باشم؟

من یک بار دیگه پارامترهای دخیل در کار پیدا کردن رو براتون اولویت‌بندی می‌کنم:

  • ایجاد یک شبکه قوی از متخصصان مرتبط با حوزه فعالیتتان
  • تسلط به مفاهیم بنیادی مهندسی نفت
  • مهارت‌های نرم‌افزاری و کدنویسی
  • معدل
  • مقاله
پیشنهاد برای مطالعه: معرفی پرکاربردترین نرم افزارهای مهندسی بهره برداری در صنعت

خیلی مهمه که وقتی میرید سر مصاحبه فقط یک تکه کاغذ به اسم رزومه جلوی مصاحبه‌گر نیندازید. امروزه، پروژه‌ها در حکم رزومه‌ها هستند. سعی کنید حداقل یک مینی پروژه هم که شده با استفاده از مهارت‌هایی که تا حالا کسب کردید انجام بدید.

(یه چیزی رو هم در پرانتز میگم: به نظرم در کنار مهندسی نفت دنبال یک راه درآمد جانبی هم باشید.)

پیشنهاد برای مطالعه: بهترین دوران برای ورود مهندسان نفت هیبریدی به صنعت نفت

به زودی یک فایل ویدئویی با محتوای زیر منتشر خواهم کرد:

  • پیش‌بینی میشه که سال ۹۹ یک سال به شدت سختیه. در این اوضاع برنامه‌ریزیمون به چه شکل باشه؟
  • بهترین گرایش مهندسی نفت در حال حاضر چی هست؟
  • آینده نفت چطوریه و چکار کنیم؟
  • چه کشورهایی برای اپلای در رشته نفت خوب هستند؟ و دوستان نفتی این یکی دو سال بیشتر کجاها اپلای کردند؟
  • چه موضوعاتی برای پژوهش خوب هستند؟
  • درآمد دوستان شاغل نفتی در چه رنجیه؟
  • و …
پیشنهاد برای مطالعه: بهترین دوران برای ورود مهندسان نفت هیبریدی به صنعت نفت
پیشنهاد برای مطالعه: الان همه چیز اشباع شده! چه کار کنم؟

جهت مشاوره تخصصی با صادق سلمانی به این لینک مراجعه کنید.

دیدگاهتان را بنویسید