عملیات نیترولیفت: ایده بکر و کاربردی برای پژوهش
یکی از عملیات های رایج در چاه های کم فشار، عملیات احیای چاه بوسیله تزریق تزریق نیتروژن یا همان نیترولیفت می باشد.
این مطلب را با یک مثال واقعی در عملیات مهندسی بهره برداری شروع و به پایان می رسانم.
چاهی داریم که به دلیل اینکه درصد آب تولیدی آن بیش از مقداری است که چاه بتواند کنترل کند، هر از گاهی ستون چاه سنگین شده و فشار مخزن قدرت رساندن سیال به سطح را نداشته و به اصطلاح چاه می میرد. منظورم از کشته شدن چاه این است که چاه از حالت جریانی خارج شده و تولید آن صفر می شود.
در این مواقع ابتدا چاه را از شیر تولیدی بسته و چند روز به آن فرصت می دهیم تا فشار سر چاهی آن کمی افزایش یابد. سپس تجهیزات کویل و پمپ نیتروژن بر سر چاه حاضر شده و عملیات احیا یا همان زنده سازی چاه را آغاز می کنیم.
در این پست در مورد آشنایی با دستگاه لوله مغزی سیار یا همان کویل تیوبینگ یک محصول آموزشی را معرفی کرده ام.
حال در حین عملیات باید مرتباً فشار سرچاهی، سیال خروجی از چاه و فشار پمپاژ را چک کنیم و بر اساس داده های جدید در مورد ادامه عملیات تصمیم گیری کنیم. برخی از چاه ها ۵ ساعته احیا می شوند، برخی از چاه ها نیز حتی یک هفته طول می کشد تا احیا شوند. آیا می دانید هزینه هر روز عملیات نیترولیفت چقدر است؟ زیاد 🙂
بنابراین طراحی پراسیجری که بتواند از هزینه بسیار زیاد عملیات نیترولیفت بکاهید امری حیاتی برای شرکت های نفت و گاز هست و جای خالی افرادی که وقت خود را صرف چنین موضوعات کاربردی و صنعتی کنند بسیار خالیست.
اگر کسی مایل است که چنین پژوهشی را آغاز کند من شخصاً همراه و مشاور او خواهم بود.
salmani.sgh@gmail.com
پیشنهاد برای مطالعه: مهندسی بهرهبرداری؛ توضیحات کامل در مورد شرایط کاری من
مطالب زیر را حتما مطالعه کنید
3 Comments
Join the discussion and tell us your opinion.
سلام محمد حسین اسمعیلی هستم مهندس نفت و اولین اپراتور دستگاه مولد نیتروژن در ایران و ۱۰ سال سابقه کار تخصصی فراز اوری چاه با تزریق نیتروژن
در حال حاضر با سمت مدیر عملیات ناظر دستگاه مولد نیتروژن ۱۸۰۰ شرکت apiمشغول جاب زدنیم مایلم تو این پروژه با شما کار کنم
شماره تماس:
۰۹۹۰۹۷۳۲۷۹۶
برای اپتیمایز کردن بهتره که علت و نوع اسکین بررسی بشه و با توجه به مقدار اسکین عمق مناسب و ریت برای نیترو لیفت انتخاب بشه. همینطور نوع سازند و عمق اینتروال و عمر تولیدی و فشار و متغیرهای مخزنی هم باید بررسی بشه. پروژه ای کاملا تجربی و زمانبر هستش. ولی اگر برای یک فیلد بررسی بشه احتمال تعمیم دادن برای فیلدهای دیگه با تکرار روش بررسی برای اون فیلد امکانپذیر باشه. ولی در کل این روش ایمنترین و ارزانترین روش با توجه به وفور نیتروژن و قابل حمل بودن دستگاهها و همچنین به ضرر بودن برای تسهیلات سرچاهی هستش.
ممنون از جوابتون مهندس جان