بلاگ

انواع روش‌های مشبک‌کاری چاه

مشبک کاری چاه

عملیات مشبک‌کاری

مهمترین بخش در تکمیل چاه، مشبک‌کاری لایه تولیدی است؛ یعنی بین لایه تولیدی و داخل چاه ارتباط برقرار شود تا نفت و گاز از سازند به درون حفره چاه راه پیدا کرده و سرانجام به سطح برسد. عملیات مشبک‌کاری با سوراخ کردن لوله جداری (Casing) انجام می‌پذیرد. مهم‌ترین بخش مشبک‌کاری استفاده از Gun بهینه است و مهم‌ترین قسمت Gun، نوع Shaped Charge است. یک Charge متداول در حدود ۲۰ گرم ماده منفجره دارد. در این حالت قطر و طول حفره ایجاد شده به ترتیب ۰.۴ اینچ و ۲۰ اینچ می‌باشد.

دو روش متداول برای مشبک‌کاری، مشبک فروتعادلی و مشبک فراتعادلی هستند. در مشبک فرو تعادلی یا Underbalanced مقدار فشار سازند بیشتر از فشار وارد بر دهانه چاه به واسطه سیال مشبک‌کاری درون ستون چاه می‌باشد. در حالت مشبک فراتعادلی یا Overbalanced مقدار فشار وارد شده بر دهانه چاه به واسطه سیال مشبک‌کاری بیشتر از فشار سازند است.

انواع روش‌های مشبک‌کاری

۱) مشبک‌کاری از داخل لوله جداری (Through Casing Perforation): این حالت زمانی است که دکل در سر چاه حضور دارد و هنوز رشته تکمیلی را در چاه نصب نکرده‌ایم. در این روش معمولا فشار درون ستون چاه بیشتر از فشار سازند است «مشبک‌کاری فراتعادلی». همچنین به دلیل نبودن رشته تکمیلی درون چاه می‌توان از ابزارهای با قطر بزرگتر هم استفاده کرد.

گان مشبک‌کاری توسط ابزار وایرلاین به داخل چاه فرستاده می‌شود. تمام قطعات مشبک‌کاری داخل همانCarrier ابزار باقی می‌مانند و بالا آورده می‌شوند و از سیال مخزن دور هستند. نکته اینکه carrier دوباره قابل استفاده است. یکی از معایب این روش نفوذ گل و سیال حفاری داخل چاه به درون سازند است.

۲) مشبک‌کاری از داخل لوله مغزی (Through Tubing Perforation): در این روش توسط وایرلاین ابزار مشبک‌کاری را از داخل لوله مغزی عبور داده و به محل مورد نظر می‌رسانند. در این حالت معمولا مشبک‌کاری فرو تعادلی انجام می‌شود و فشار چاه کمتر از فشار سازند است. به دلیل حضور رشته تکمیلی از ابزارهای کوچک‌تر استفاده می‌شود. می‌توانیم گیج فشاری را نیز به همراه رشته تکمیلی به داخل چاه بفرستیم. در این روش invasion یا نفوذ گل و سیال حفاری از چاه به مخزن حذف می‌شود و پس از مشبک‌کاری سیال مخزن سریعا وارد چاه می‌شود.

۳) مشبک‌کاری توسط لوله مغزی (Tubing Conveyed Perforation-TCP): در این روش ابزار را به انتهای لوله مغزی وصل می‌کنیم. همچنین می‌توانیم از لوله‌های حفاری نیز استفاده کنیم. فروتعادلی یا فراتعادلی بودن مشبک‌کاری بستگی به شرایط مخصوص چاه دارد. می‌توانیم هر کدام را که لازم است اجرا کنیم. یک مزیت این روش این است که در یک run یعنی یک بار پایین رفتن ابزار برای شلیک، بازه زیادی را می‌توانیم مشبک کنیم.

 

مبحث مشبک‌کاری چاه‌های ایران در آموزش جامع مهندسی بهره‌برداری گنجانده شده است. برای تهیه آموزش بر روی متن زیر کلیک کنید:

آموزش جامع مهندسی بهره‌برداری با رویکرد صنعتی

دیدگاهتان را بنویسید