بلاگ

برنامه اختصاصی مهارت‌آموزی در مهندسی مخزن + نقشه راه

مهندسی مخزن

در این پست می‌خواهم یک برنامه اختصاصی مهارت‌آموزی در مهندسی مخزن به دوستانی که در حال تحصیل در گرایش مهندسی مخزن هستند و یا در حال حاضر به عنوان مهندس مخزن در شرکت‌های نفتی مشغول به کارند، ارائه کنم.

من در مقطع ارشد گرایش مهندسی مخزن را انتخاب کردم و حتی دو سال امریه خودم را نیز در حوزه مهندسی مخزن کار کردم، اما بلافاصله بعد از اتمام امریه به عنوان مهندس بهره‌بردار مشغول به کار شدم و این بک‌گراند مخزنی در کار مهندسی بهره‌برداری کمک زیادی به من کرده است.

گام اول: تسلط به مفاهیم

اولین کاری که باید انجام بدهید آن است که تمام مفاهیم مهم مهندسی مخزن را از کتب رفرنس مطالعه کنید. این مفاهیم شامل: نحوه جریان سیال در محیط متخلخل، منحنی‌های تراوایی نسبی و فشار موئینگی، مکانیزم‌های تولید از مخزن، موازنه مواد و تعیین حجم نفت و گاز درجا، شبیه‌سازی مخزن، روش‌های ازدیاد برداشت تزریق آب و گاز و … می‌باشد که حقیقتا تا زمانی که به این مفاهیم به تسلط نسبی نرسید، کار با نرم‌افزارهای مهندسی مخزن برای شما دشوار خواهد بود. برای اکثر این موارد آموزش‌های بسیار خوبی در سایت قرار گرفته که مسیر یادگیری شما را بسیار کوتاه‌تر می‌کند:

آموزش شبیه‌سازی مخزن | آموزش روش‌های ازدیاد برداشت | آموزش مخازن شکافدار | آموزش خواص سیالات مخزن | آموزش خواص سنگ مخزن | آموزش مخزن ۱ | آموزش مخزن ۲

به هیچ عنوان پراکنده‌خوانی و مطالعه سطحی را در این گام پیشنهاد نمی‌کنم. وقت بگذارید و فونداسیون قوی‌ای ایجاد کنید.

 

گام دوم: آشنایی با نحوه داده‌گیری از مخزن و کاربرد هر کدام از داده‌ها

داده‌های متنوعی از مخزن گرفته می‌شود و یک مهندس مخزن باید به کاربرد هر کدام از این داده‌ها در فرایند شبیه‌سازی مخزن و مطالعات مهندسی مخزن آگاهی داشته باشد. برخی از این داده‌ها عبارتند از: داده‌های ولتست، نمودارگیری، لایه‌آزمایی مکرر (RFT)، داده‌های DST، نمونه‌های مغزه و سیال و … . پیشنهاد می‌کنم اگر به برنامه توسعه یکی از میادین ایران (MDP) دسترسی دارید، حتما مطالعه کنید تا دیدگاه خوبی در این خصوص بدست بیاورید.

 

گام سوم: آنالیز سیال مخزن و یادگیری مدلسازی با نرم‌افزارهای PVTi، WinProp و PVTsim

و اما یکی از مهمترین وظایف مهندس مخزن، مدلسازی خواص سیالات مخزن است که این کار با نرم‌افزارهایی همچون WinProp یا PVTi یا PVTsim یا سایر نرم‌افزارهای توسعه داده شده صورت می‌پذیرد. بنابراین اولاً مفاهیم درس خواص سیالات مخزن را به خوبی درک کنید و ثانیاً بلافاصله یکی از نرم‌افزارهای بالا را یاد بگیرید.

آموزش نرم افزار PVTi | آموزش نرم افزار WinProp | آموزش درس خواص سیالات مخزن | آموزش خواص سیالات پیشرفته

 

گام چهارم: آشنایی با آنالیز سنگ مخزن

ما مهندسان نفت همیشه با مفاهیمی همچون ترشوندگی، تراوایی نسبی، تراوایی، تخلخل، فشار موئینگی، راک تایپینگ (Rock Typing) و … سر و کار داریم که همگی در درس خواص سنگ مخزن آموزش داده شده است. بنابراین این درس را هم با تمرکز بر موارد گفته شده مجددا مطالعه کنید:

آموزش درس خواص سنگ‌های مخزن

 

گام پنجم: موازنه مواد با استفاده از نرم‌افزار MBAL از پکیج IPM

شما به عنوان مهندس مخزن وظیفه تعیین مکانیزم‌های تولید و همچنین تعیین نفت و گاز درجای مخزن را بر عهده دارید که مفاهیم مربوط به این موارد در درس مهندسی مخزن ۲ تدریس شده است. اول مفاهیم را یاد بگیرید و سپس سراغ یادگیری نرم‌افزار MBAL بروید:

آموزش درس مهندسی مخزن ۲

 

گام ششم: آشنایی با مشخصات خاص مخازن ایران

عمده مخازن ایران از نوع کربناته شکافدار هستند و شما برای کار با این مخازن نیاز است که مکانیزم تولید از مخازن شکافدار را به خوبی درک کنید و همه این موارد در آموزش مهندسی مخازن شکافدار به صورت کامل تدریس شده است:

آموزش مهندسی مخازن شکافدار

 

گام هفتم: شبیه‌سازی مخزن با نرم‌افزار Eclipse و Petrel

بعد از اینکه به تسلط خوبی به همه موارد بالا رسیدید، حال نوبت به اصلی‌ترین وظیفه شما در مهندسی مخزن می‌شود و آن چیزی نیست جز شبیه‌سازی مخزن!

دو تا از اصلی‌ترین نرم‌افزارهایی که در ایران برای شبیه‌سازی مخزن به کار می‌روند عبارتند از نرم‌افزار اکلیپس و نرم‌افزار پترل که آموزش جامع هر دو در سایت وجود دارد. علاوه بر این برخی شرکت‌ها نیز با نرم‌افزار شبیه‌ساز CMG کار می‌کنند که اتفاقا آموزش این نرم‌افزار نیز در سایت قرار داده شده است:

آموزش جامع نرم‌افزار اکلیپس ۱۰۰ و ۳۰۰ | آموزش نرم‌افزار پترل (استاتیک با رویکرد مهندسی نفت و پترل RE) | آموزش جامع نرم‌افزار شبیه‌ساز CMG (شامل IMEX و GEM و STARS)

 

گام هشتم: ازدیاد برداشت نفت

با توجه به عمر طولانی بسیاری از مخازن ایران، به مرور نیاز به اجرای روش‌های ازدیاد برداشت خاص مخازن ایران (عموماً تزریق آب و گاز) احساس می‌شود و شما به عنوان مهندس مخزن وظیفه تعیین بهترین روش و شبیه‌سازی سناریوهای مختلف ازدیاد برداشت با استفاده از نرم‌افزارها را خواهید داشت:

آموزش درس ازدیاد برداشت نفت (EOR)

 

اگر تصمیم گرفته‌اید که طبق برنامه ارائه شده شروع به مهارت‌آموزی در مهندسی مخزن کنید، پیشنهاد من پکیج آموزشی مهندسی مخزن است که تمام آموزش‌های مرتبط را به صورت یکجا دریافت خواهید کرد و نیازی به پراکنده‌خوانی و سردرگم شدن نخواهید داشت:

پکیج جامع مهندسی مخزن (۱۵ درصد تخفیف)

 

پیشنهاد برای مطالعه: برنامه اختصاصی مهارت‌آموزی در مهندسی بهره‌برداری + نقشه راه

دیدگاهتان را بنویسید