با توجه به اینکه هر روزه سوالات بسیار متنوعی از طریق ایمیل یا تلگرام یا دایرکت اینستاگرام از من پرسیده میشه، تصمیم گرفتم که سوالات را به همراه پاسخ من به آن‌ها در اینجا نیز منتشر کنم تا سایر دوستان مطالعه کنند.

شما نیز اگر سوالی دارید همینجا کامنت کنید تا به طور کامل جواب بدهم.

تذکر: واضح است که پاسخ هایی که اینجا به سوالات شما می دهم یک سری پاسخ کلی هست و من هیچ گونه شناخت دقیقی از شرایط شما ندارم. بنابراین اگر نیاز به پاسخ خیلی دقیق تر و متناسب با شرایط تحصلی و کاری خود دارد، برای دریافت مشاوره خصوصی از این لینک اقدام کنید.


سوال ۱۲: یک دانشجوی صفره صفر سال آخر نفت الآن دقیقا باید چکار کنه؟

پاسخ: در این نوشته چند فرض را در نظر می گیرم:

  • من فرض را بر این می گذارم که تا سال آخر لیسانس پیش رفته اید ولی در طی مسیر برای افزایش مهارت و یا یادگیری خودتان وقت نگذاشته اید.
  • فرض می کنم که قصد اپلای ندارید و دنبال کار در ایران هستید.
  • فرض می کنم قصد تغییر رشته ندارید و هدفتان موفقیت در رشته مهندسی نفت هست.

اول از همه توصیه می کنم که اگر لیسانس را دانشگاه خوبی نبوده اید، ارشد به یکی از دانشگاه های خوب تهران بروید. بنابراین نیاز هست که از همین حالا شروع کنید کم کاری های خودتان در لیسانس را در ارشد جبران کنید.

از همین الآن یک موضوعی را انتخاب کنید و حداقل یک سال به صورت تمام وقت برای تسلط بر آن حوزه وقت بگذارید. من خودم از سال آخر لیسانس تصمیم گرفتم که خیلی تخصصی روی ولتست کار کنم (اگر در زمینه انتخاب موضوع مشکل دارید یک مشاوره خصوصی با صادق سلمانی رزرو کنید).

به هیچ عنوان منظورم مطالعه جزوه اساتید نیست. جزوه استاد فقط یکی از منابع هست. شما باید دو سه تا رفرنس انگلیسی را به طور کامل مطالعه کنید و یک نرم افزار در آن زمینه را خیلی حرفه ای یاد بگیرید. من در کنار ولتست، نرم افزار سفیر را هم زیر و رو کردم.

برای انتخاب موضوع کاری با چند نفر از مهندسان صنعتی مشورت کنید. حرف هایی که اساتید به شما میزنند لزوما صحیح نیستند. آنها بیشتر دنبال چاپ مقاله و ترفیع خودشان هستند. این در حالیست که شما باید دنبال حل چالش های واقعی صنعت نفت ایران باشید (۱۳ چالش اصلی چاه های ایران). به این نکته خیلی دقت کنید.

بعد از مدتی که در زمینه تخصصی خودتان پیشرفت کردید، سعی کنید همکاری با افراد صاحب تجربه را استارت بزنید. مثلاً من زمانی که یک مقدار در حوزه ولتست کار کردم به یکی از مهندسان شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب پیشنهاد دادم که کتاب ولتست بنویسیم. همچنین پیشنهاد دادم که یک سری اسلایدهای آموزش نرم افزار سفیر تهیه کنم. همین حرکت من، استارت دوستی و همکاری های بعدی ما شد. در این مسیر، از تجربه های خیلی خوب ایشان استفاده کردم و به منابع دست اول هم دسترسی پیدا کردم.

حتما حتما شبکه سازی کنید. همکاری های ذکر شده در بالا، مثالی از شبکه سازی است. شبکه دوستان قوی و متخصص بسیار برای آینده کاری شما حیاتی هست. اهمیتش از معدل و مقاله خیلی زیاد بالاتر است. بنابراین کاملا این موضوع را جدی بگیرید.

خب تا اینجا شما در یک زمینه مشخص یک سال وقت گذاشتید و مهارت پیدا کردید، یک نرم افزار مرتبط نیز یاد گرفتید. شبکه سازی نیز کردید.

در مرحله بعدی باید مهارت های خودتان را عرضه کنید. مهمترین مهارت یک مهندس باید مهارت فروش باشد. شما باید بتوانید آن چیزی را که بلد هستید به خوبی پرزنت کنید.

در این لحظه پیشنهادم استفاده خیلی حرفه ای از شبکه اجتماعی لینکدین هست. اگر چیزی در مورد لینکدین نمیدانی این لینک را مطالعه کن. اگر حس می کنی که در زمینه تخصصی خودت پیشرفت خوبی داشته ای، هر از چند گاهی مطالب علمی و کاربردی در لینکدین منتشر کن. دقت کن که مطالب کپی پیستی و آب دوغ خیاری نباشد. حتماً در قالب شکیل و کاربردی باشد. افراد با سابقه زیادی پست شما را مطالعه خواهند کرد. بنابراین دقت کن! مثلا می توانی نمودار ولتست یکی از چاه های ایران را که تفسیرش چالش زیادی داشته قرار بدهی و نکته تفسیری آن را خیلی مختصر و کاربردی توضیح بدهی.

اگر بتوانی این کار را به خوبی انجام بدهی، خیلی زود به عنوان یک مهندس تحلیلگر شناخته خواهی شد.

مدیرها دنبال افزاد با ذهنیت تحلیلگر هستند. کسی که بتواند مسائل را خیلی خوب تحلیل و تفسیر کنند.

این ها پیشنهاد من به دوستانی بود که قصد دارند بکوبند و از نو بسازند.

در پایان این نکته را هم بگویم که اگر یک نفر که قبلا این مسیر را رفته در کنار شما باشد و به عبارتی منتور شما باشد، خیلی سریعتر و با کیفیت تر رشد خواهید کرد.


سوال ۱۱: سلام. به عنوان یک مهندس بهره بردار باید چه چیزی در رزومه من باشه؟

پاسخ: حوزه کاری مهندسی بهره برداری خیلی متنوع هست: چاه آزمایی، تفسیر PLT، آسیب سازند، اسیدکاری، فرازآوری مصنوعی، تعمیر و تکمیل چاه، مشبک کاری، بهینه سازی تولید و …. بنابراین با حجم زیادی از مطالب روبرو هستید و با توجه به چاه، نوع چالش ها و در نتیجه مهارت های مورد نیاز متفاوت میشه. ولی آدم همیشه باید یک بستر خوبی مهیا کنه و بعد در ادامه مهارت هایش را تکمیل کنه. به نظرم خیلی خوبه که شما اول از همه به یکی از نرم افزارهای شبیه سازی جریان در ستون چاه مثل پراسپر یا پایپ سیم مسلط باشید. هم مفاهیم پشت این نرم افزارها را یاد بگیرید و هم کار با آنها را. در حال حاضر فکر می کنم که داشتن تجربه در زمینه های تفسیر ولتست، طراحی اسیدکاری و طراحی و نصب پمپ ESP هم باعث میشه که رزومه تون خیلی تو چشم بیاد. اما حتما توصیه می کنم که اقیانوسی به عمق ۱ سانت نباشید. اول به دو تا نرم افزار مسلط بشید و بعد بقیه نرم افزارها را به مرور یاد بگیرید.

*آموزش ویدئویی نرم افزارهای پراسپر، پایپ سیم، سفیر، امراد و گپ در سایت قرار دارد (این لینک).*

پیشنهاد جهت مطالعه: معرفی پرکاربردترین نرم افزارهای مهندسی بهره برداری در صنعت

در انتها مشاهده دوره جامع مهندسی بهره برداری (با رویکرد صنعتی) را به شدت توصیه می کنم.

 

اگر نیاز به پاسخ خیلی دقیق تر و متناسب با شرایط تحصلی و کاری خود دارید، برای دریافت مشاوره خصوصی از این لینک اقدام کنید.


سوال ۱۰: مهندس منبعی هست که بدونیم چطور سوال هایی در مصاحبه های استخدامی میپرسن؟

پاسخ: سوال هایی که در مصاحبه های استخدامی می پرسن ارتباط خیلی زیادی با رزومه شما و پوزیشنی که برای آن اپلای کرده اید داره. بیایید اول فرض کنیم که شما یک دانشجوی تازه فارغ التحصیل هستید و برای فرصت شغلی Junior Petroleum Engineer یک شرکت خصوصی رزومه ارسال کرده اید. در این حالت سوالاتی که در مصاحبه از شما می پرسند اکثرا در مورد رزومه ای هست که بهشون دادید. بنابراین در نوشتن رزومه به هیچ عنوان اغراق نکنید و فقط مهارت هایی که بلد هستید را بنویسید. چون ممکنه که خودتون گیر بیفتید. قسمت دیگر سوالات مرتبط با پوزیشنی هست که قراره در اون جذب بشید. ازتون انتظار دارند که حداقل های اون کار را بلد باشید. مثلا مفاهیم اساسی مهندسی نفت را مسلط باشید. چندان خوشایند نیست که یک سوال بدیهی از شما بپرسند و شما بگویید بلد نیستم!

اما اگر شما سابقه کاری دارید و حالا برای یک شرکت جدید رزومه فرستاده اید، بخش زیادی از سوالات برمیگرده به کارهایی که در شغل قبلی انجام میدادید و از شما انتظار دارند که آن ها را به خوبی فرا گرفته باشید.

به طور کلی شما به عنوان فردی که می خواهید در یک شرکت استخدام بشید از همین حالا چند تا کار را انجام بدهید:

  • حداقل دو نرم افزار را به خوبی یاد بگیرید و در جلسه مصاحبه تاکید داشته باشید که تا حد خیلی خوبی به این دو نرم افزار مسلط هستید.
  • مفاهیم اساسی مهندسی نفت را بلد باشید.
  • در مورد پوزیشنی که برای آن اقدام کرده ای تحقیق و اطلاعات اولیه خوبی کسب کن.

در انتها مطالعه این دو منبع را به شدت توصیه می کنم:

معرفی منابع جهت آمادگی برای مصاحبه‌های کاری در زمینه مهندسی بهره‌برداری

مباحث عملیاتی مهندسی نفت (امریه شرکت ملی مناطق نفت‌خیز جنوب)

کتاب مهندسی بهره برداری مجید لیاقت؛ بهترین منبع برای آمادگی مصاحبه کاری در زمینه بهره برداری

اگر نیاز به پاسخ خیلی دقیق تر و متناسب با شرایط تحصلی و کاری خود دارید، برای دریافت مشاوره خصوصی از این لینک اقدام کنید.


سوال ۹: سلام مهندس. وقتت بخیر. خسته نباشی‌. یه سوال دارم. کسی که میخواد مستقیم تو واحدهای عملیاتی کار کنه. مثلا تو خود یونیت بهره برداری کار کنه، نیاز به دونستن و استفاده از نرم افزارها داره؟ یا اینکه استفاده از نرم افزارها فقط واسه بخش های اداری و آفیس هست که طراحی ها اونجا صورت میگیره و بخش های عملیاتی فقط مانیتور کردن و کنترل کردن هست؟

پاسخ: اجازه بدید تجربه خودم در واحد بهره برداری کلاستر یاران شمالی رو بگم. در اینجا نفرات عملیات بهره برداری (دقت داشته باشید که عملیات بهره برداری با مهندسی بهره برداری متفاوت است) شامل نفرات سایت من، گشت چاه، بوردمن، سرشیفت، اسکادامن و … هست. اینجا کسی نیازی به استفاده از نرم افزارها نداره و وظیفه شون صرفاً مانیتورکردن شرایط هست. ولی اگر به دنبال پیشرفت هستید، حتما باید مطالعات جانبی داشته باشید و رفرنس های مختلف در مورد تفکیک گر و پمپ و کمپرسور و ولوها و … رو دقیق بخونید و در مورد نحوه کارکردشون و جزئیاتش مطلع باشید. اگر هم دنبال این هست که یک روزی برید در آفیس و کارهای مهندسی بهره برداری یا فرایندی را انجام بدید حتما به نرم افزارها مسلط بشید.


سوال ۸: سلام وقت بخیر ببخشید من یک سوال از شما داشتم. دانشجوی ترم دو مهندسی نفت دانشگاه … هستم به نظر شما آینده شغلی برای خانم ها داره یا نه؟ ممنون میشم جوابمو بدید.

پاسخ: ماهیت اصلی رشته مهندسی نفت عملیاتی هست و به همین دلیل برای آقایان مناسب تره. دلیلش هم اینه که بسیاری از فرصت های شغلی در مناطق عملیاتی جنوب کشور و در شرایط بد آب و هوایی و اقماری هست. ولی خب اینطوری هم نیست که خانم ها استخدام نشوند. پیشنهاد من این هست که اگر دنبال این هستید که راحت تر کار پیدا کنید، برای مقطع ارشد مهندسی شیمی بخونید بهتر از مهندسی نفت هست. ضمن اینکه حتما حتما تحصیل در یکی از دانشگاه های برتر را در برنامه تون بگذارید. دانشگاه هایی مثل دانشگاه تهران، شریف، امیرکبیر، علم و صنعت و …

برخی از فرصت های شغلی که خانم های مهندسی نفت باید پیگیر آن ها باشند: مهندس نفت در شرکت های مشاور، بازاریابی و فروش مشتقات و تجهیزات نفتی، دستیار، کارشناس انجام آزمایشات، مناقصات و امور قراردادی و …


سوال ۷: با سلام و عرض ادب خدمت شما جناب مهندس سلمانی. اول تشکر میکنم از شما بابت سایت و پیج اینستاگرام جذاب و خواندنی و جزوه های بی نظیر که همین جزوه هیبریدی واقعا عالی بود. بنده دانشجوی ترم ۴ مهندسی نفت دانشگاه … هستم و علاقه مند به گرایش بهره برداری. چند تا سوال از حضورتون داشتم. اگر از همین حالا بخوام خودمو تقویت کنم و یا نرم افزار پایه ای رو بخوام یاد بگیرم شما چه چیزی را پیشنهاد می کنید؟ و اینکه کدام زبان برنامه نویسی از نظر شما مهم تره که روی اون بیشتر تمرکز کنم؟ و بعد اینکه روی یادگیری زبان انگلیسی اساتید خیلی تاکید دارند شما چه راهی  را برای تقویت این موضوع پیشنهاد می کنید؟

پاسخ: من تاکیدم روی درک عمیق مفاهیم درسی هست. یکی از دروسی که مفاهیمش خیلی در آینده به کارتون میاد درس خواص سیالات مخزن هست. توی همه نرم افزارها و درس ها بهش برمیخورید. دروس ریاضی هم خیلی مهمه. حتما براشون وقت بگذارید. اکثر بچه های نفتی اهمیتی به ریاضی نمیدن و اشتباه محض می کنند. با توجه به اینکه گرایش بهره برداری هستید، درس بهره برداری رو هم که در آینده پاس می کنید خیلی جدی بگیرید.

۱- با توجه به اینکه ترم ۴ مهندسی نفت هستید بنابراین هنوز خیلی زیاد درس های اصلی مهندسی نفت را پاس نکردید. به محض اینکه درس بهره برداری را پاس کردید حتماااا یادگیری نرم افزار “پراسپر” یا “پایپ سیم” را استارت بزنید. به نظر میرسه که درس خواص سیالات مخزن را پاس کرده باشید. من شدید توصیه می کنم که مفاهیم این درس را به خوبی یاد بگیرید. بعدا خیلی استفاده میشه. حتی میتونید یادگیری نرم افزار PVTi یا Winprop را شروع کنید. آموزش این دو نرم افزار در سایت هست.

۲- به نظرم بچسبید به یادگیری زبان برنامه نویسی پایتون. هم راحته و هم خیلیییی کاربردی. کلا در لیسانس روی تقویت مهارت برنامه نویسی و ریاضی خودتون خیلی وقت بگذارید.

۳- اول اینکه تماااام درس هاتون رو از روی رفرنس های انگلیسی مطالعه کنید. شاید در ابتدا سخت باشه ولی بعدش می فهمید که چقدر کار خوبی کردید. دوم اینکه در زمان های تفریح سریال و فیلم به زبان اصلی و با زیرنویس انگلیسی ببینید. باعث میشه که مهارت listening شما خیلی بهتر بشه.

در صورتیکه می خواهید یادگیری درس مهندسی بهره برداری، درس خواص سیالات مخزن، نرم افزار پراسپر، نرم افزار پایپ سیم، نرم افزار PVTi یا نرم افزار Winprop را شروع کنید حتما به این لینک مراجعه کنید. آموزش های ویدئویی خیلی خوبی بر روی سایت قرار گرفته است.

اگر نیاز به پاسخ خیلی دقیق تر و متناسب با شرایط تحصلی و کاری خود دارد، برای دریافت مشاوره خصوصی از این لینک اقدام کنید.


سوال ۶: سلام. شب و روزتون بخیر. من دانشجوی ترم آخر کارشناسی مهندسی نفت هستم. چند روزی هست پیجتونو دنبال میکنم ممنون از اطلاعات خوبتون. مهندس خیلی ذهنم درگیره واسه فوق بخونم یا برم سربازی. دانشجو درس خونی نبودم ولی مشکلی با فوق هم ندارم بیشتر میترسم سنم بره بالا استخدامم نکنند بخاطر سربازی. خیلی سردرگمم ممنون میشم راهنماییم کنین.

پاسخ: انتخاب بین فوق یا سربازی، انتخابیه که خیلی به شرایط زندگی شما و اهداف و برنامه هاتون بستگی داره. مثلا من خودم چون دنبال این بودم که سربازیم را در پادگان نباشم، بنابراین ارشد رفتم دانشگاه صنعت نفت تا بتونم امریه بگیرم. این اتفاق هم افتاد و دو سال سربازی خودم را در دانشگاه صنعت نفت بودم و فرصت پیشرفت زیادی برای من فراهم شد. اگر در حال حاضر هیچ هدف و برنامه خاصی برای آینده تون ندارید، سربازی میتونه گزینه مناسبی باشه ولی اگر دنبال این هستید که مثلا اپلای کنید (که به نظرم شما جزو این گزینه نیستید) یا اینکه سربازی را در قالب امریه یا نخبگی سپری کنید، قطعا پیشنهاد می کنم اول برید فوق. اکثر دوستان الآن اینطوری هستند که چون می بینند بیکار هستند، با خودشون میگن خب فعلا بریم یه فوق هم بخونیم تا بعدش ببینیم خدا چی می خواد. دوست عزیز قرار نیست اتفاق خاصی بیفته. همین حالا تصمیمت رو قاطع بگیر. با ارشد خوندن فقط دو تا سه سال خودتو با مواجه کردن با واقعیت ها تاخیر میندازی!

اگر نیاز به پاسخ خیلی دقیق تر و متناسب با شرایط تحصلی و کاری خود دارد، برای دریافت مشاوره خصوصی از این لینک اقدام کنید.


سوال ۵: سلام. خسته نباشید. چند تا سوال داشتم ازتون. من دانشجوی رشته نفت هستم. سال اول. می خواستم بدونم آینده کاری این رشته چطوره؟ میزان درآمدش چقدره الآن؟ داخل کشور بهتره یا خارج؟ دانشگاهی که درس میخونیم تو آینده تأثیر داره یا نه؟ ممنون.

پاسخ: سلام. چهار تا سوال پرسیدید که در ادامه به همشون جواب میدم.

آینده کاری این رشته چطوره؟ اما و اگر در مورد آینده کاری مهندسی نفت زیاده. خودتون شاهد هستید که کار در رشته مهندسی نفت خیلی وابسته به سیاست و اوضاع ایران و دنیا هست. مثلا وقتی کرونا اومد قیمت نفت خیلی کم شد و شرکت های خارجی همه را به صورت گله ای اخراج کردن (شاهد این مدعا پیام های افراد اخراج شده زیاد در لینکدین هست). یا مثلا الان که جنگ روسیه و اوکراین هست، قیمت نفت در رنج بالای ۱۰۰ دلار به ازای هر بشکه رسیده و اوضاع خوبی هست. از طرفی این رو هم در نظر داشته باشید که استخدام در شرکت های نفتی ایرانی نیازمند ایجاد ارتباطات و لینک هست و خیلی زیاد به این مورد اهمیت بدید. شما باید تلاش کنید تا رزومه تون مستقیما به دست مدیر فنی، فرد مصاحبه کنند، رئیس واحد، مدیر پروژه و … برسه. میزان درآمد کارکنان نفتی خیلی زیاد متغیر هست و اصلا نمیشه عدد خاصی گفت. به نوع کار و سابقه کار، محل کار و … بستگی داره. ولی در حال حاضر یک فرد با سه سال سابقه کار حقوقی در بازه ۱۵ تا ۲۵ میگیره (سال ۱۴۰۱). کار کردن در شرکت های نفتی خارجی خیلی خوبه ولی خب به این سادگی ها نیست. شما باید در مرحله اول بتونید در یک دانشگاه خارجی تحصیل کنید و با اون کشور آشنا بشید و بعد کم کم وارد صنعت نفتش بشید. بنابراین در مرحله اول به فکر تحصیل در یک کشور خارجی در رشته نفت باشید. دانشگاه تحصیلی شما در آینده کاری شما تأثیر داره. شما در دانشگاه های برتر لینک های خیلی بهتری میتونید بزنید. افراد با سواد بیشتری در اطرافتون هستند. اعتبار بیشتری دارید و … . بنابراین من توصیه می کنم اگه پارتی ندارید، حداقل در یک دانشگاه برتر تحصیل کنید.

چند تا لینک زیر را با دقت زیادی مطالعه کنید:

اوضاع بازار کار مهندسی نفت چطوره؟

بهترین دوران برای ورود مهندسان نفت هیبریدی به صنعت نفت + ارسال فایل خصوصی

الان همه چیز اشباع شده! چه کار کنم؟

آموزش شبکه‌سازی تخصصی از طریق سایت لینکدین

به چه حوزه‌ای از مهندسی نفت علاقه و نیاز بیشتری دارید؟ + چند سرنخ بسیار کلیدی


سوال ۴: من دانشجو کارشناسی رشته مهندسی نفتم. گرایش بهره برداری. استادم انتخاب موضوع پروژه فارغ التحصیلیم رو به عهده خودم گذاشته. اما من واقعا نمیدونم چه موضوعی انتخاب کنم و اینکه اصلا یک پروژه رو چطوری باید آماده کنم. تو اینستا دنبال پیج های مختلف می گشتم که شاید چیزی پیدا کنم تا اینکه پیج شما رو دیدم. گفتم ازتون بپرسم ببینم شما میتونین راهنماییم کنید؟ ممنون میشم ازتون.

پاسخ: یک راه ساده برای پیدا کردن عنوان موضوع برای پایان نامه کارشناسی یا ارشد جستجو در مقالات جدید هست. اول باید ببینید به چه مباحثی علاقه دارید و بعد جدیدترین مقالات اون حوزه رو بخونید. بعد که موضوع رو خوب درک کردید، حالا باید یک خلاقیت به خرج بدهید و کار جدیدی نسبت به کار قبلی انجام بدهید. البته میتونید کارتون در حد case study هم باشه. یعنی مثلا یکی از چاه های ایران را بررسی کنید. یک راه دیگه این هست که به بخش پژوهش و فناوری شرکت های مختلف ایرانی سر بزنید و ببینید اونها چه نیازهای پژوهشی ای دارند. برای مثال اگر به سایت پژوهش و فناوری شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب برید متوجه میشید که چقدر عنوان پژوهشی برای گرایش مهندسی بهره برداری تعریف کرده اند. من فایل پی دی اف عناوین پژوهشی اداره مهندسی بهره برداری را در لینک زیر قرار داده ام.

دانلود عناوین پژوهشی اداره مهندسی بهره برداری شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب

من چند تا از موضوعات کاربردی و به درد بخور در مهندسی بهره برداری ایران را به طور خلاصه میگم:

امیدوارم تمام لینک های موجود در پاسخی که برای شما نوشتم را با دقت مطالعه کنید.


سوال ۳: سلام. اگه به فکر مقاله نباشیم چطور اپلای کنیم؟ اگه چارتا مقاله تو روزمه نباشه.
خب پس یه راهنمایی هم کنید واسه ارتقای رزومه. دانشگاهی که فقط رفتن سمت موضوع های ازدیاد برداشت رو چیکار کنیم؟ من حقیقتا موضوع های هوش مصنوعی رو دوست دارم بردارم اما استادی که در این زمینه بخوام تو دانشگاه صنعت نفت نیس …

پاسخ: من همیشه نظر شخصیم رو میگم و الزاما به این معنی نیست که حکم قطعیه. احتمالا خودتون هم بهتر از من میدونید که تمام کارهای آزمایشگاهی در ایران سه تا عیب اساسی دارد: ۱- تجهیزات خطای خیلی خیلی زیادی داره ۲- اکثر دانشجویان نهایتا داده سازی می کنند (این لینک) و به نتایج دلخواهشون نزدیک میشن! ۳- موضوعاتی که تعریف میشه خیلی دم دستی هست و در بیشتر مواقع صرفا مخلوط چند ماده و گرفتن خروجی آن هست و هیچ تحلیلی نداره.

حرف من اینه که شمایی که دارید حداقل ۲ سال واسه پروژه ارشد خودتون وقت میذارید، حداقل بعد از دفاع یک مهارت کاربردی یاد گرفته باشید؛ مهارت هایی مثل کدنویسی (این لینکریاضیات و هوش مصنوعی که هر سه مورد آینده بسیار درخشانی در تمام علوم و از جمله مهندسی نفت دارند. در حین ارشد بیشتر دنبال این هستید که یک چیزی تحویل بدهید و دفاع کنید و خلاص، ولی بعدش متوجه میشید که بهترین زمان ممکن برای تمرکز روی کسب مهارت بوده. البته این را هم بگویم که کارهای مرتبط با هوش مصنوعی هم اکثرا داده سازی می کنند! ولی لپ کلام من این هست که دنبال مهارت باشید و نه مقاله و مدرک (این لینک) و …

من خودم به شخصه اگر هم بخواهم اپلای کنم سمت موضوعات آزمایشگاهی نمیروم، برای همین هم نیازی به رزومه ای ندارم که داخلش آزمایشگاهی باشه. حداقل اگر هم کار آزمایشگاهی کنم حتما مدلسازی و شبیه سازی ریاضیاتی را هم بهش اضافه می کنم. حرف شما را هم قبول دارم که در ایران استاد نفتی که متمرکز بر هوش مصنوعی و روش های داده محور باشه و حتی استادی که ریاضیات بسیار قوی ای داشته باشه اصلا وجود نداره یا اینکه من نمی شناسم. حتما پیشنهاد می کنم این پست را که در مورد مهندس نفت هیبریدی هست بخونید. این پست را هم که در مورد مرگ رزومه هاست مطالعه بفرمایید.


سوال ۲: سلام میکنم خدمت شما. بنده دانشجوی کارشناسی صنعت نفتم. سوالی که ازتون داشتم اینه که شما اگه خودتون جای من باشید چه برنامه ها و راهبردهایی رو از الان پیش میگیرید تا در سالهای اینده دستتون باز باشه برای کسب شغل و یا تحصیل در خارج از ایران. بنده همیشه پیگیر کانال و سایت شما هستم
خیلیم خوشحال که این شانس اشنایی رو پیدا کردم خوشحال میشدم که فرصتی پیش میومد تا حضوری از راهنمایی‌های شما استفاده کنیم. بازم ممنونم از راهنمایی‌های مفیدتون.

پاسخ: اگر من الآن دانشجوی لیسانس بودم حتما حتما برنامه نویسی رو خیلی خوب کار می کردم. در حال حاضر زبان برنامه نویسی پایتون خیلی کاربردی و محبوب هست. در کنارش، دروس دانشگاه را خیلی مفهومی می خوندم. درک مفاهیم در پیشرفت کاری خیلی اثرگذاره. سعی کنید قدرت تحلیل خودتون را خیلی بالا ببرید. از هر نمودار و گرافی سرسری عبور نکنید و برای خودتون تحلیل کنید. جدیداً تمام صنایع دنیا رفته سمت علوم داده (این لینک)؛ بنابراین مهارت های مرتبط با علوم داده مثل هوش مصنوعی و یادگیری ماشین را خیلی خوب مسلط بشید (این لینک). در کنار علم و تحصیل، حتما یک کسب و کار آنلاین هر چند کوچک راه اندازی می کنم تا بتوانم مهارت های دیجیتال مارکتینگ و فروش خودم را افزایش بدم. واقعا مهارت های کاربردی و مهمه هستند. یک پیشنهاد دیگه من هم این هست که پروفایل تخصصی خوبی در لینکدین (این لینک) داشته باشید و اونجا فعال باشید.


سوال ۱: سلام اقای سلمانی. ظهرتون بخیر و خسته نباشید. عذرمیخوام یه سوال داشتم دررابطه با مشاوره کنکور. چون سری قبل که بنده میخواستم از شما مشاوره بگیرم فرمودید که مشغله کاری دارید. درحال حاضر شما میتونید مشاور کنکور باشید یا خیر؟ پیشاپیش ممنون از پاسخگوییتون🌹

پاسخ: بله. این امکان در سال ۱۳۹۹ مهیا شده است. کانال پشتیبانی رایگان ۶ درس کنکور ارشد و دکترا مهندسی نفت (این لینک) را نیز مدتی است راه انداخته ام و تیم آموزشی کنکور ارشد و دکترای مهندسی نفت در سایت پرومایزر فعالیت جدی ای در سال ۱۳۹۹ خواهد داشت. هزینه ماهیانه مشاوره کنکور با صادق سلمانی مبلغ ۱۲۰ هزار تومان می باشد. این لینک رو با دقت مطالعه کنید.